Bedrijven hebben een werkplek nodig. Als je bedrijf toe is aan een nieuw pand of als je een extra locatie wilt openen moet daar een gebouw voor worden aangetrokken. Een nieuw pand kopen is een kostbare aangelegenheid, waarvoor lang niet elk bedrijf zelf voldoende financiële middelen heeft. Je kunt dan een zakelijke hypotheek afsluiten. Er wordt dan geld gebruikt dat door derden ter beschikking wordt gesteld. Dit kunnen banken zijn, maar er zijn ook andere partijen waar je als bedrijf een hypotheek kunt afsluiten. Een randvoorwaarde is dat dit geld alleen voor het bedrijfspand mag worden gebruikt.
Welke bedrijven krijgen een hypotheek?
In principe is het voor elk bedrijf dat ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel mogelijk om een zakelijke hypotheek af te sluiten. De geldverstrekkers maken een inschatting van de risico’s die het verstrekken van zo’n hypotheek voor hen opleveren. Dat risico wordt vertaald in een zogenaamde debiteurenopslag. Dat is een toeslag op de rente, die bovenop de basisrente moet worden betaald. De hoogte van de debiteurentoeslag wordt per bedrijf apart berekend en is dus maatwerk. Het gevolg van de debiteurenopslag is, dat een hypotheek die door bedrijven wordt afgesloten in veel gevallen duurder is dan een particuliere hypotheek.
Waarvan is de debiteurenopslag afhankelijk?
De hoogte van de debiteurenopslag wordt bepaald door de inschatting van de geldverstrekker hoeveel risico er is dat het bedrijf de hypotheek niet kan terugbetalen. Daarop zijn allerlei factoren van invloed, zoals de leeftijd van het bedrijf, de branche waarin men actief is en de bedrijfsresultaten in de afgelopen jaren. De debiteurenopslag wordt door elke aanbieder op een andere manier ingeschat. Als het percentage erg hoog is bij een geldverstrekker loont het de moeite om andere geldverstrekkers te benaderen. Als het risico op het verstrekken van een lening daar minder hoog wordt ingeschat betekent dit een lagere debiteurenopslag.
Randvoorwaarden
Net zoals een hypotheek voor particulieren heeft ook een zakelijke hypotheek een aantal voorwaarden. Een van de belangrijkste is, dat het geleende bedrag alleen mag worden gebruikt voor de aankoop van een nieuw pand, het laten bouwen van een nieuw pand, of de renovatie van een bestaand pand. Het is bij dit type lening gebruikelijk dat slechts een deel van de kosten voor het gebouw worden verstrekt als hypotheek. Hoeveel, dat wordt bepaald door de geldverstrekker. Meestal moet tussen de 10 en 30 procent van het benodigde bedrag elders vandaan worden gehaald.
Looptijd
Het is aan de geldverstrekker en het bedrijf dat de hypotheek aanvraagt om samen te bepalen wat een goede looptijd is. De minimum looptijd is 5 jaar en de maximum looptijd kan 30 jaar zijn. In de praktijk wordt het meest gekozen voor 15 tot 20 jaar. De aflossing wordt gedaan in maandelijkse termijnen. Bij een lineaire hypotheek is het deel dat wordt afgelost altijd hetzelfde, maar daalt het bedrag aan rente gedurende de looptijd. Bij een annuïteitenhypotheek wordt gedurende de looptijd elke maand hetzelfde bedrag betaald. De percentages tussen aflossing en rente veranderen wel.
Tip: FinaForte