Met ingang van 1 juli 2016 is er een nieuwe huurovereenkomst in het leven geroepen welke een huur voor korte tijd mogelijk maakt. De maximale duur voor een dergelijke overeenkomst is vastgesteld op twee jaar. Voor commerciële verhuurders geldt dat ze volledig vrij zijn om woningen op basis van dergelijke contracten te verhuren. Is er sprake van een zogenaamde woningcorporatie? In dat geval kan een dergelijk tijdelijk huurcontract slechts worden aangeboden aan specifieke groepen. In ieder geval, wil jij graag meer te weten komen over dit type van huurovereenkomst? Dan kan je daarvoor op deze pagina alles informatie terugvinden waar je naar op zoek bent.
Wanneer is een tijdelijk huurcontract mogelijk?
Laat ons in eerste instantie even kijken naar de momenten waarop er gebruik kan worden gemaakt van zo’n tijdelijk huurcontract. Voor commerciële verhuurders geldt dat er geen sprake is van een wettelijke beperking. Zij kunnen een dergelijke overeenkomst dan ook zonder probleem aanbieden bij alle verhuringen van zelfstandige woonruimtes. Voor woningcorporaties geldt dat er wel bepaalde beperkingen bestaan waar aandacht aan dient te worden besteed. Voor deze laatste geldt dat ze een dergelijke overeenkomst slechts mogen aanbieden in bepaalde situaties zoals bijvoorbeeld:
- Wanneer er sprake is van tijdelijk werk of een tijdelijke studie in Nederland;
- Als de huurder diens woning moet verlaten vanwege sloop of renovatie;
- Wanneer er sprake is van noodopvang voor de huurder;
- Wanneer de huurder een tweede-of laatste-kans huurovereenkomst heeft gekregen;
- Als de huurder beschikt over een tijdelijke huurovereenkomst samen met woonbegeleiding;
Van cruciaal belang bij een tijdelijk huurcontract is uiteraard om te vermelden voor welke periode deze wordt afgesloten. Wat dit betreft kan er een keuze worden gemaakt uit verschillende mogelijkheden. De huurperiode kan bijvoorbeeld een paar maand zijn, maar ook een paar jaar. De maximale looptijd van de overeenkomst mag in de praktijk wel slechts 2 jaar bedragen.
Is er sprake van een huurprijsbescherming of niet?
Voor heel wat mensen geldt dat ze zich de vraag stellen of een tijdelijk huurcontract aan dezelfde eisen of voorwaarden wordt onderworpen als een standaard huurovereenkomst of niet. Dit geldt onder meer voor de zogenaamde huurprijsbescherming. Voor het tijdelijk huurcontract geldt dat de standaard, reguliere huurprijsbescherming van toepassing is. De maximale huurprijs zal ook bij een dergelijke overeenkomst worden bepaald door middel van het zogenaamde woningwaarderingsstelsel. Voor de huurder geldt dat hij of zij eveneens over het recht beschikt om de huurprijs te laten toetsen door de zogenaamde Huurcommissie. In de praktijk is het evenwel zo dat slechts weinig huurders voor deze optie kiezen.
De reden waarom huurders ook bij een tijdelijk huurcontract slechts zelden kiezen voor een bezoek aan de Huurcommissie heeft te maken met de moeilijkheden op het verkrijgen van een aansluitend huurcontract voor onbepaalde tijd. Toch hoeft dit niet per definitie een probleem te zijn, integendeel. Voor huurders geldt immers dat ze in de praktijk over de mogelijkheid beschikken om tot zes maanden na het afsluiten van hun tijdelijke overeenkomst de mogelijkheid hebben om de huurprijs alsnog te laten toetsen door de Huurcommissie. In ieder geval, de informatie op deze pagina zal je al heel wat duidelijk hebben gemaakt over het tijdelijk huurcontract. Waar je ook veel informatie zult vinden over juridische zaken, is op de website van Rocket Lawyer.